Saturday, April 13, 2013

Buah Kiwi




Pengeluar terbesar buah ini ialah negara New Zealand dan ramai orang beranggapan bahawa buah ini berasal dari negara tersebut. Hakikatnya asal sebenar buah ini adalah dari negara China, sehingga tahun 1960-an ianya disebut sebagai “Cinese gooseberries”.

Buah ini mula diperkenalkan ke Zew Zealand seawal 1900-an. Dinamakan sebagai
 “Kiwi fruit” sempena kunikan burung kiwi di negara itu. Buah kiwi mempunyai khasiat yang tinggi seperti mana yang dikatakan oleh syarikat Zespri, pengeluar terbesar buah kiwi.

Vitamin C
Vitamin C sering dikaitkan dengan buah orange, tetapi sebenarnya buah kiwi mempunyai bekalan vitamin c sebanyak 2 kali ganda untuk sebiji orange.
Vitamin E
Membekalkan vitamin E untuk mengekalkan kesihatan jantung
Folic Acid
Baik untuk ibu mengandung kerana bayi yang belum lahir memerlukan folic acid untuk perkembangan otak dan mengelakkan cardiovascular disease. Memakan buah kiwi sebelum dan semasa mengandung amat digalakan
Potassium
Sebiji kiwi membekalkan potassium sama banyak dengan beberapa biji pisang Cuma separuh calories baik untuk mengekalkan tekanan darah.

Buah kiwi juga membantu mengkuatkan imun daripada serangan bacteria atau virus. Ianya juga mampu membaiki tisu-tisu DNA yang telah rosak

No comments: