Pengeluar terbesar buah ini ialah negara New Zealand dan ramai orang
beranggapan bahawa buah ini berasal dari negara tersebut. Hakikatnya asal
sebenar buah ini adalah dari negara China , sehingga tahun 1960-an ianya
disebut sebagai “Cinese gooseberries”.
Buah ini mula diperkenalkan ke Zew Zealand
seawal 1900-an. Dinamakan sebagai
“Kiwi fruit” sempena
kunikan burung kiwi di negara itu. Buah kiwi mempunyai khasiat yang tinggi
seperti mana yang dikatakan oleh syarikat Zespri, pengeluar terbesar buah kiwi.
Vitamin C
|
Vitamin C sering dikaitkan dengan buah orange, tetapi
sebenarnya buah kiwi mempunyai bekalan vitamin c sebanyak 2 kali ganda untuk
sebiji orange.
|
Vitamin E
|
Membekalkan vitamin E untuk mengekalkan kesihatan jantung
|
Folic Acid
|
Baik untuk ibu mengandung kerana bayi yang belum lahir
memerlukan folic acid untuk perkembangan otak dan mengelakkan cardiovascular
disease. Memakan buah kiwi sebelum dan semasa mengandung amat digalakan
|
Potassium
|
Sebiji kiwi membekalkan potassium sama banyak dengan
beberapa biji pisang Cuma separuh calories baik untuk mengekalkan tekanan
darah.
|
No comments:
Post a Comment